Als je mij 5 jaar geleden had verteld dat ik deze blogpost aan het schrijven was had ik je helemaal voor gek verklaard. Ik? Koffie? Doei! Mij niet bellen! Wat is specialty coffee überhaupt?

Niets is momenteel minder waar. Ik ben gek op koffie. En wel op de zogenoemde specialty coffee, wat mij betreft de enige échte koffie is. Specialty koffie is kwalitatief hoogwaardige koffie die moet voldoen aan een veeltal eisen.

Het belangrijkste van specialty koffie is dat de koffie (h)eerlijk is. De boer krijgt voor zijn verse, kwalitatief hoogwaardige koffiebonen de eerlijke prijs, wat niet vanzelfsprekend is. Daardoor is specialty koffie ook duurder dan gemiddelde koffie.

Daarnaast moet de koffiebrander zijn proces ook optimaliseren om uiteindelijk specialty koffie te kunnen maken, anders blijft er niets meer over van deze kwalitatieve verse koffieboon. Uiteindelijk moet een barista ook zijn skills tonen om echte specialty koffie te kunnen serveren, maar ik zal hierover uitweiden in een andere post.

Afgelopen tijd heb ik samen met mijn vriendin ongeveer alle koffietenten waar specialty koffie geserveerd werd bezocht, zodat jij deze niet meer hoeft te zoeken:

1. Man Met Bril Koffie

Aan de Vijverhofstraat vind je dit uiterst hippe tentje van Man Met Bril waar je kunt genieten van hun eigen gebrande Man Met Bril specialty koffie. Man Met Bril koffie serveert ook een heerlijke lunch van pannenkoeken tot aan one pan nduja. Ze beschikken over hun eigen branderij en bieden cursussen aan voor de thuisbarista. De sfeer in het restaurant is fantastisch en dat vinden meer mensen, dus wees er snel bij als je een plekje wil scoren voor de lunch!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door MAN MET BRIL KOFFIE (@manmetbrilkoffie)

2. Mecca

Bij Mecca waan je jezelf ergens is het midden oosten, waar ze rozenblaadjes op je koffie doen en sumak strooien over je falafel. Dit is dé plek voor jouw instagramkiekjes. De Dirty Kasmiri Chai is mijn favoriet en alles op de kaart is vegetarisch. Ze serveren hier internationale specialty koffie. Je vindt Mecca op de Noordsingel in Rotterdam Noord.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Mecca (@meccarotterdam)

3. Giraffe Coffee

Zoals ik net al noemde is Giraffe Coffee een van de grotere specialty coffee branderijen uit de omgeving van Rotterdam. Giraffe Coffee een lokale specialty koffie branderij waar transparantie over de herkomst van hun koffie het allerbelangrijkste is. Op de hoogstraat in Rotterdam Oost hebben zij een Academy & Bar zitten, waar jij kan genieten van een heerlijk bakkie specialty koffie of waar je kan deelnemen aan een van hun cursussen, zodat je thuis net zulke lekkere specialty koffie kan zetten. Verder verkopen ze bij Giraffe Coffee hun eigen bonen, wielerkleding of koffie accessoires. Je kunt hier niet terecht voor een lunch.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Giraffe Coffee Roasters (@giraffecoffeeroasters)

4. Sajoer

Sajoer is echt een van de leukste koffietentjes in Rotterdam. Ze hebben twee locaties: in blijdorp en in het centrum van Rotterdam. Hier serveren ze Giraffe Coffee. Daarnaast is Sajoer bekend van hun sapkuren voor jouw dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse detox. Verder serveert Sajoer ook zoetigheden, een hartige lunch of een van de beste Acaïbowls van Nederland.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Sajoer (@sajoer)

5. Unfiltered

Unfiltered is een nieuwe hotspot voor specialty koffie in Rotterdam Centrum. Op de Van Oldebarneveltstraat vind je deze minimalistische koffiebar waar het woord simpel key is. De specialty koffie die ze hier serveren is van Manhatten en A.M.O.C., beide lokale Rotterdamse branders. Wat alles behalve simpel is hier, is de lunch die ze serveren. Van uitgebreide zoete wentelteefjes tot een toast met hummus en gegrilde aubergine, voor ieder wat wils!

Meer weten over mij?


Klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *